Sunday, June 18, 2017

Keittiöremontti, suunnitteluvaihe ja materiaalivalinnat

Keittiön remppaa ollaan suunniteltu koko kevät. Vesipisteen ja lieden paikat olivat jo ennestään loogiset, joten suuria muutoksia ei tarvinnut tehdä. Ikkunan alle halusimme tason, kuten alun perin keittiössä on ollutkin - se on vain purettu pois jossain vaiheessa. Laatikostot ovat mielestäni kätevämpiä kuin kaapit, joten niitä suunnitteltiin alakaappien tilalle mahdollisuuksien mukaan. Ikean ilmainen (vaikkakin hidas ja ei kovin intuitiivinen) keittiösuunnitteluohjelma oli kovassa käytössä.

Halusin puhtaan valkoiset kaapistot ja arvoin matan ja kiiltävän valkoisen välillä päätyen lopulta kiiltävään. Lattiasta haluttiin tummanharmaa, samoin tasoista. Välitilan kanssa pohdittiin pitkään vaaleaa vs. tummaa. Päädyimme ottamaan keittiön pääosin Ikeasta, koska keittiöviikot sattuivat sopivasti kohdalle ja ovista sai -20 % hinnasta pois. Ikean valaistusratkaisut ja tiskiallasvaihtoehdot miellyttivät myös. Oviksi valittiin korkeakiiltoinen, valkoinen Ringhult. Yläkaapit haluttiin ilman vetimiä.

Muutama muutos alkuperäiseen suunnitelmaan jouduttiin tekemään - vesipisteen ja tiskikoneen paikat vaihtuivat päittäin ja vesipisteen alle jouduttiin ottamaan kaapisto laatikoston sijaan, koska viemärin sijainnin takia vetolaatikolle ei jäänyt riittävästi tilaa.

Seinät ja katto maalattiin samoilla sävyillä kuin muuallakin talossa, katto mattavalkoisella ja seinät Tikkurilan Harsolla.

Lattiaksi suunniteltiin vinyylilankkua, joka on laminaattia vedenkestävämpi materiaali. Päädyimme kuitenkin vinyylimattoon, koska vinyylilankuissa korkeamman käyttöluokan värivalikoimasta ei löytynyt mieleistä tummanharmaata. Janne löysi kivan harmaan vinyylimaton Bauhausin valikoimista:Tasoksi valikoitui Ikean betonikuvioinen laminaattitaso Ekbacken. Minä olisin halunnut ohuen komposiittitason ja Janne paksun laminaattitason, joten tehtiin kompromissi - 2.8 cm paksuinen taso:


Välitilaan päädyttiin kokeilemaan laatoituksen sijaan välitilalevyä helpon ja nopean asennuksen vuoksi. Levyn kuosia pohdittiin aika pitkään - vaaleaa vai tummaa? Pelkäsin, että tummalla välitilalla ja tummalla tasolla tunnelmasta tulisi tunkkainen ja pimeä, mutta Jannen ehdotuksesta valittiin kuitenkin musta laattakuvioinen välitilalevy:


Kodinkoneet valittiin ominaisuuksien, ei merkin mukaan. Tarvitsemme paljon kylmäsäilytystilaa ja kokemus on osoittanut, ettei yksi jääkaappipakastin riitä mitenkään sekä eläinten että ihmisten ruokasäilytykseen. En tykkää yksiovisista ratkaisuista, joten päädyimme sen sijaan kahteen jääkaappipakastimeen. LG:ltä löytyi malli, jossa oli tarvittavat ominaisuudet sekä käytännöllinen sisus. Niissä ei myöskään ole estettä sijoittaa kahta rinnakkain, kuten esim. Samsungin jääkaappipakastimissa.

Astianpesukoneeseen halusimme ajastusmahdollisuuden. Arvostamme myös ekologisuutta ja mahdollisuutta muokata sisustaa tarpeen mukaan. Tässä valinta osui Boschiin.

Liedeksi päädyimme ottamaan Gorenjen keraamisen lieden, jossa on aqua clean -höyrypuhdistus uunille sekä muokattavat paistoalueet. Induktioliettä emme halunneet, koska kaikkien kattiloiden ym. päivittäminen ei ole ajankohtaista.

Liesituulettimen kanssa mietimme pitkään, vedämmekö uudet putket katolle huippuimurilla toimivaa liesituuletinta varten vai riittäisikö liesituuletin aktiivihiilisuodattimella. Koska vaihdoimme keittiöremontin yhteydessä myös koko talon ilmanvaihtokoneen, ei ollut järkevää sijoittaa huippuimuriin. Ikeasta löytyi liesituuletin, joka riittää tarpeisiimme.

No comments:

Post a Comment